Merhaba sevgili okurlarım. Kilo alıp vermek sürekli bir hareket halindeyken kiloyu sabit tutmak zor olabilmektedir. Genelde zayıflamak ve kilo almak üzerine birçok tavsiye verilmektedir. Ancak kilo verdikten veya kilo aldıktan sonra bunu aynı seviyede nasıl tutacağımızı çok bilmiyoruz.
Kilo alma ve verme tamamen iştahımızla alakalıdır. Açlık ve tokluk hissi uyandıran duyularımız bulunmaktadır. Ve bunların bulunması 90’lı yılların başındadır. Leptin; doygunluk hissi verdiren ve doyduğumuz algılamamızı sağlar. Ghrelin ise; açlık hissi uyandıran ve acıktığımızı anlamamızı sağlayan bileşiktir. Leptin vücudumuzda sağ omuz tarafında ghrelin ise sol omuz tarafında bulunur.
Leptin Hormonu Nasıl Çalışır ve Hangi Durumlarda Çalışmaya Başlar?
Leptin hormonu doyduğumuzu beyine sinyal vererek yemek yemeyi kesmemizi sağlar. Vücutta depolanan yağ miktarı durumuna göre beyine erken veya geç sinyal göndermektedir. Obez olan kişilerde leptin dengesi değiştiğinden doygunluk hissi geç gelmektedir, hatta bazı obezlerde doygunluk hissinin hiç olmadığı da tespit edilmiştir. Vücutta yeterli miktarda yağ olması durumunda beyne uyarı gönderir ve doygunluk hissederiz böylece vücut aynı kiloda kalmayı sağlar.
Leptin İçeriği Bakımından Yüksek Gıdalar:
1- Kırmızıbiber:
Diyet listelerinde sıklıkla yer alan kırmızıbiber zayıflamaya ve sindirim sistemine büyük katkı sağlamaktadır. Damardaki kötü yağların ve fazlalık yağların atılmasına yardımcı olur.