Merhaba sevgili okurlarım. Günümüzde her istediğimiz yiyeceğe ve gıdaya ulaşmak artık çok kolay olduğunu biliyoruz. Hatta hiç kesintiye uğramadan bu kadar kullanıma rağmen gıdaların nasıl tükenmediğini de ara ara düşünmüyor değiliz. Nüfusun artması ve artık yemek yemenin kolay olduğundan hızlı bir şekilde kısa sürede doymaya çalışıyoruz.
Her şeye ulaşmak bu kadar kolay olduğu için gıdaların organik olup olmadığından hiçbir zaman emin olamayız . Emin olamadığımız içinde organik sertifikası veya yazısını gördüğümüz zaman servet harcıyoruz. Özellikle organik ürün olarak yağ, yumurta,tavuk , sebze ve meyveler için istiyoruz.
Ülke olarak yemek kültürümüz oldukça geniştir. Ülke olarak en çok yemek yemeyi seviyoruz. Her yemeğe mutlaka koyduğumuz yağdır. Diyet listelerinde de salatalara , normal yemek yaparken de yağı çok fazla kullanmaktayız. Bu yüzden en çok tüketilen ve yenilenmesi sürekli ve mecbur olması gereken de yağlar olmaktadır. Çeşitliliği ve devamlılığı sağlamak için çeşitli yollar bulunmuştur. Ancak bu yağlardan bir tanesi vardır ki , özellikle diyet salatalarına eklenmesi tavsiye edilir. Bilinçsiz olarak tükettiğimiz bu yağların başında, soya fasulyesi yağıdır. Hep beraber nasıl üretildiğini ve soya fasulyesinin detaylarına bakalım.
Soya Fasulyesi Yağı:
Özellikle diyet listelerinde salatalara eklenmesi tavsiye edilen soya fasulyesi yağı bilindiği gibi faydalı değildir. Soya fasulyesi ile soya fasulyesi yağı karıştırılmaktadır. Soya fasulyesi yağı soya fasulyesinin tohumlarından elde edilmektedir. Raf ömrünü uzatmak amacıyla hidronije edilmektedir. Piyasada bulunan soya fasulyesi yağları da hidronije yağlardır. Hidronije edilmemiş yağları bulmak çok zordur ve hidronije edilmemiş yağlar daha etkilidir.
Soya fasulyesi yağı mayonez, margarin, salata sosu gibi endüstrilerde kullanılmaktadır. Ayrıca boya, mürekkep ve mum yapımında da kullanılmaktadır.
Tüm bunlara ek olarak dünya üzerindeki soya ürünlerinin neredeyse tamamı GDO ludur. Bu yüzden de uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.