Saracoglu Sinir Otunun Faydaları Nelerdir?

0
1280

Bugün ki konumuz özellikle kış mevsiminin yaklaşması ile beraber ortaya çıkan soğuk algınlığı rahatsızlıklarını bir nebze olsun elimizde bulunan imkanlarla engellememize yarayan doğal ürünlerden biri olan sinir otu.

Sinir otu halk arasında birden fazla isme sahiptir. En çok bilinen isimlerinden birkaçı; damar otu, sarılı çimen, aloe ve haşlamadır. Sinir otu genel olarak soğuk algınlığı rahatsızlıkları denildiğinde akla gelmesinden dolayı sonbahar ve kış aylarında tüketim oranı artmaktadır. Yazımızın devamında sinir otunun faydalarını ve tüketim şekillerini elimizden geldiğince sizlere açıklamaya çalışacağız.

Nedir bu sinir otu ?

Sinir otu yaz aylarında çiçek açar fakat etkisini göstermez. Dolayısıyla yaz mevsiminde toplanan sinir otu sonbahar ve kış mevsimlerinde tüketilmektedir. Çiçeklenmeden tüketilen sinir otu sizi sağlıklı tutma ve metabolizmanızı hızlandırma özelliklerini bulundurmaktadır. Halk arasında genellikle soğuk algınlığı, çeşitli mide rahatsızlıkları ve öksürük rahatsızlıkları sonucunda tedavi amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Tıbbi olarak birkaç ilacın içeriğinde de bulunan sinir otu, üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini koruma konusunda etkileri bilinen sinir otunun tüketimi tavsiye edilmektedir. Ne olduğuna dair bilgileri topladığımıza göre, sıra sinir otunun faydalarında.

  • Sinir otu suyu, tonik olarak kullanıldığında sivilce, siyah nokta gibi deri problemlerine çözüm olmaktadır.
  • Deride oluşan nasır, böcek ısırıkları ve kırmızılık sorunlarını çözer.
  • Bağırsaktaki parazitlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Üst solunum yolu rahatsızlığının tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde düzenli tüketildiğinde birçok soğuk algınlık probleminin önüne geçer.
  • İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
  • Derideki çeşitli rahatsızlıkları iyileştirir.
  • Çıban, apse ve dolaşma gibi cilt rahatsızlıklarını engellediği gibi belirme oranını da büyük oranda azaltır.
  • Şeker oranı yüksek olan kişilerin şeker oranını düzenler ve kontrol altında tutar.
  • Kardiyovasküler hastalıkları önlediği gibi damar tıkanıklığı sorununun da önüne geçer.
  • Nefes tıkanıklığı sorununa doğal çözüm olarak akla ilk gelen tedavi yöntemlerinden biridir. Bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarının ortaya çıkma oranını azaltmaktadır.

Sinir otunun faydalarını öğrendikten sonra iki farklı tarifimiz ile yazımıza devam edelim. Sinir otu tek başına çay halinde ya da içerisinde kekik katılarak tüketilebilmektedir. Sizler için iki yöntemi de paylaşacağız.

1- Sinir otu çayı nasıl yapılır ?

Malzemeler:

1- 3 Bardak suyu kaynatın.

2- Kaynattığınız suyun içerisine 2 adet kurutulmuş sinir otunu katın.

3- 15 dakikalık bir süreçte demlenmeye bırakın.

İçeceğiniz artık tüketilmek üzere hazır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kaynamış haldeki suya katılan sinir otunu kaynatmaya devam etmemeniz gerektiği. Demlenmeye bırakarak 15 dakikalık bir süreç sonrası çayınızı tüketebilirsiniz.

2- Sinir otu ve kekik karışımı sonucu oluşan kekikli sinir otu çayı nasıl yapılır ?

Burada tarifimize geçmeden önce kekik için ayrı bir başlık açmamız gerekiyor. Sinir otu ve kekik fayda bakımından birbirine oldukça yakındır. Beraber tüketmemizin nedeni ise bu iyileştirme etkisini iki katına çıkarmak. Her iki bitki de güçlü özelliklere sahiptir ve çeşitli rahatsızlıkların düzelmesi için kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse; cilt sağlığı için bu çayı tüketebilirsiniz. Yaşlanma etkilerini ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Kan dolaşımını hızlandırdığı bilinen kekikli sinir otu çayı sivilce oluşumunu da engellemektedir. Genel olarak faydaları aynı olduğu için yukarıda saydığımız faydaları genel olarak bu çay için de söyleyebiliriz. Kekik bu etkileri arttırmak için güzel bir karışıma ektir.

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı kuru kekik
  • 3 bardak su
  • 1 yemek kaşığı sinir otu

Hazırlanışı:

1- 3 bardak suyu kaynatın.

2- Su kaynamaya başladığında iki bitkiyi de suyun içine katın.

3- Yaklaşık 2-3 dakika daha kaynatmaya devam ettikten sonra demlenmek üzere ocağınızın altını kapatın.

4- Yaklaşık 5-6 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra çayınız artık tüketime hazır.

Bir süzgeç yardımı ile çayınızı süzüp tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Web sitemizin ayakta durması için reklam gelirlerini kullanıyoruz.Lütfen reklam engelleyiciyi kapatıp sayfamızı yenileyin.