Aslanpençesi, gülgiller ailesinden bir bitki türüdür ve Afrika, Asya ve Avrupa’da yaşayan, özellikle dağlık bölgelerde yaygın olarak yetişen bir bitkidir. Aslanpençesi, şebnemli ve aslan ayağı olarak da bilinir.
Dağlık alanlarda çok tüylü türleri de vardır. Boyutu ot ile çalı arasındadır.Çiçekleri küçüktür ve taç yapraksız bir bitkidir. Çoğalması genel olarak ve özellikle Avrupa türlerinde neredeyse eşeysizdirler. Bin kadar türü bulunmakta ve hemen hemen 300’ü Avrupa’da yerli bitkidir. Avrupa’da halk ilacı olarak kullanılır. Bu bitkinin birkaç çeşidi iyi yem vermekte , çok azı da süs bitkisi olarak büyütülür.
Aslanpençesi bitkisi, yazın küçük ve yeşil, orta boyda çalılar şeklindedir ve 2 yıldan fazla yaşamaktadırlar. Otsu bir bitkidir.Eksenleri yerin üstünde ve bazen de bir kısmı odunlaşmış. Dallanma bir eksenden etrafa doğru yayılmaktadır. Ana ekseni yatık, filizleri tüylü olurlar , bu bitkinin tüylerinde dallanma olmaz ve düz büyümektedir..
Ana kökleri çimlenmeden kısa zaman ana kökten yeni kökler çıkarılar.Bitkinin köklenme hızı toprağın nem oranı ve cinsine göre değişmektedir.
Yaprağın tepesinde su yarıklarına bulunmaktadır.Bu yarıklardan geceleri sıvı çıkar.
Saracoglu Aslanpençesi Faydaları Nelerdir?
•Kadın hastalıklarında, vajinal enfeksiyonların giderilmesinde, şiddetli adet sancılarının giderilmesi ve adet bozukluklarının düzene girmesinde yardımcıdır.
• Kadınlarda regl döneminde kanamanın fazla olması durumunda etkilidir. Ayrıca adet dönemi sancılarının hafifletilmesine yardımcı olur. Bitkiden yararlanılarak yapılan çay düzenli tüketilirse aşırı âdet kanaması ve sancı gibi durumlar daha az yaşanır ya da sancı yaşanmasını önler. Ayrıca miyom tedavisine de yardımcı olabilmektedir. Yinede uzman bir doktora danışılmadan tüketilmemelidir.