Parafin Nedir? Ne Demektir? Zararları Nelerdir?

0
4567

Merhaba sevgili okurlarım. Bu yazımda sizlere gıda sanayinde sıkça kullanılmaya başlanılan parafinden bahsedeceğim.

REKLAM

İlk defa 1828 yılında ilk kez bulunan parafin, renksiz ve kokusuz petrollerin asil oluşumudur. Genellikle mum çeşidi olarak kullanılan parafinin kullanılmayan alanı yok denecek kadar azdır. Özellikle gıda sanayinde gıdalarda parlak ve canlı görünüm kazandırır.Çeşitli alanlarda kullanılan parafinin kullanıldığı yerler:

REKLAM
X

Tekstilde; dayanıklı bir yapısı olan parafin hava ve su geçirmez yapısından dolayı tekstilde sıkça kullanılmaktadır. İplik sektöründe kullanıldığı zaman ipliklere kayganlık verir.

Tıpta; krem, merhem,fitil ve kabızlık gibi ilaçların üretiminde kullanılır. Isıl iletkenliği düşük olan parafin, tıpta ve eczacılık sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.

Kozmetikte; malzemelerin suya dayanıklılığını arttırır ve kalıcı olmasını sağlar.Bu yüzden kozmetik ve bakım sektöründe sıkça kullanılmaktadır. Ciltteki gözeneklerin kapatılmasını, cilde nemi saklar ve cildin yumuşak olmasını sağlar.

Gıdada; gıda maddeleri çabuk bozulan yiyecek olduklarından ömürlerini uzatmak için gıda sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır.

Parafinin faydaları:

  • Yıpranan cildin onarılması bakımından faydalıdır. Yaş ilerlediği zamanlarda ciltte yıpranma ve vücudun zarar görmesi durumları olabilmektedir.
  • Toksin atma özelliği bulunan parafin, el ve tırnak temizliğinde sıkça kullanılmaktadır.
  • Fizik tedavi sırasında yaşam kalitesini yükseltmek için sıklıkla tercih edilen önemli bir üründür.

Parafinin zararları:

  • Maliyeti ucuz olduğundan dolayı gıda sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır ve birçok zararı da beraberinde getirmektedir.
  • Cildin kurumasına engel olur ama cildin hava almasını engeller ve cilde zarar verir.
  • Yutulduğu zaman böbrek ve karaciğere ciddi anlamda zararlar vermektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz