Ülkemizle birlikte tüm dünya bela ile baş başa mücadeleye devam ediyor. Bu konuda pek çok farklı bilgi kulaktan kulağa dolanıyor. Harvard’ da uzman bir Türk doktorumuz konu hakkında bazı bilgilere yer verdi. 7 soru ile aklınızda kalanları cevaplayarak bazı sorulara yanıt vereceğiz. Yapılması gerekenler ve izlenecek plan program hakkında bizlere fikir vereceğini temenni ediyoruz.
Öyle ki bazı vatandaşlarımız bana bir şey olmaz, bize bulaşmaz gibi rahat bir şekilde davranıyor. Unutmayın bu iş şaka değil , ucunda ölüm var. Bu yüzden dikkat etmeliyiz, edeceğiz… Şimdi bu 7 maddeye göz atalım:
1: İlaç veya Aşı Ne Zaman Çıkar?
Henüz tedavi etkisi olan bir ilaç veya aşı geliştirilmiş değil. Virüslerin RNA ve DNA yapısı değişkenlik gösteriyor. Bu konu için şuan 100 den fazla araştırılma devam ediyor. Öyle ki bu ilacın veya aşının bulunduktan sonra üretilmesi ve dünyaya dağılması zaman alacak Bu verilere göre aralık ayına kadar bir aşı veya ilaç şu an mucize olmadığı taktirde çok zor gözüküyor.
2: Testler Ne Durumda?
Amerika’da testler ciddi anlamda yetersiz. Ülkemize baktığımız zaman da durum bu şekilde. Şu an testler az olsa da bu konuda çalışmaların artacağını düşünüyoruz. Bu konuda çok önemli günlük olarak yapılan testlerin acil olarak artırılması gerekmektedir.
3: Artış Hızı Ülkemizi Nasıl Etkiler?
İzolasyon şart! Evden çıkmayacaksınız. Şu an yapacak başka hiç bir şey yok. Evinizde oturup çözüm yapılmasını bekleyeceğiz. Yeni bir çözüm olana dek bu şekilde devam edilmelidir.
5: Stok Yapılmalı Mıdır?
Bu tür uygulamalara gerek yok. Her türlü marketler açık olacak, gıda ihtiyacı karşılanacaktır. 2 – 3 haftalık süre ile gıda bulunması yeterli olacaktır.
6: Bulaşma Süresi Nedir?
Ortalama 15 – 20 gün virüsün kuluçka süresi mevcut. Virüsü taşıyan kişi hasta olmasa da ortalama 2-3 kişiye daha virüsü bulaştırmaktadır. Bu yüzden dikkat etmek şart. İlla o kişinin hasta olması gerekmiyor.