Tüm dünyada hızla yayılan ve ülkemize maalesef sıçrayan koronavirüs farklı kişilerde farklı etkilere sebep olabilmektedir. Vaka sayısı arttıkça ölüm sayısı artıyor ve tam tersi de iyileşen sayı da artmaktadır. Bu yüzden erkenden önlem alıp bağışıklık sistemini güçlendirmeli, erken teşhis ile iyileşme ihtimali daha yüksek seviyede olmaktadır. Bu yüzden başlangıç belirtilerine dikkat etmekte fayda vardır.
Yazımızda Amerika’da yaşayan bir vatandaşın virüse yakalanması ve ilerleyişini sizlerle paylaşacağız.
Burun Akıntısı İle Başladı
İlk etapta burun akıntısı ile başladığı belirten hemşire zaman ilerledikçe kas ağrıları meydana geldiğini söyledi. Buna ek olarak göğüs bölgesinde bıçaklanma tarzı bir acı olduğunu belirtti. Normal bir grip olduğumu düşündü ancak zaman ilerledikçe ağrıları azalmak yerine artmaya başladı. Bunun üzerine doktora giden hemşire korona virüse yakalandığını anlamış oldu.
Beslenmeye Dikkat
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol sebze ve vitamin içerikli gıdalara yöneldi. Tedavi süreci başarılı oldu ancak nefes almakta eskisi kadar iyi olmadığını belirtti. Ancak hastalık sürecinden kat kat daha iyi olduğunu da ekledi.
Vitamince bol besinler, kuruyemişler, sebzeleri her zamankinden daha sık tüketmemiz gerekmektedir.
Diğer Başlangıç Belirtileri Nelerdir?
- Gribe benzer olarak başlamakla birlikte gripten daha ciddi semptonları vardır.
- Kas, kemik ve eklem ağrıları meydana gelir.
- Boğaz ağrıları mevcuttur.
- Virüs bulaşmasından 5 – 6 gün sonrasında göğüs bölgesinde ağrılar meydana gelmektedir.
- İlerleyen günler kusma, ishal gibi durumlar meydana gelebilir.
- Şeker hastaları, astım ve diğer akciğer sorunları olan hastalarda bu risk çok daha yüksektir.
- Aynı zamanda hepimizin bildiği gibi ilerleyen yaşlarda virüse yakalanma riski biraz daha artmaktadır.
Her zamankinden daha çok dikkat etmeliyiz. Ellerimizi sık sık yıkamalı ve dezenfekte etmemiz gerekiyor. İnsanlarla yakınlaşmadan uzak durun. Evden çıkmamaya özen gösterin. Kalabalık yerlerden uzak durun. En azından virüsün etkisi azalana kadar veya virüsün aşısı bulunana kadar dikkat etmemiz şart.