İyot Eksikliği Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

0
1694

İyot, vücudumuzun kendi kendine üretemediği fakat bazı besinlerde bulunan minerallerden biridir. Bu yüzden iyot ihtiyacımızı gıda yoluyla dışarıdan temin etmekteyiz. Bu mineralin vücudumuzda pek çok önemli görevi bulunmaktadır. Tiroid hormonu arasında bulunan tiroksin ve triyodotironin için önemli bir bileşen olmaktadır. Tiroid hormonu da vücudumuzda gerçekleşmekte olan protein sentezi gibi pek çok biyokimyasal reaksiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.

Aynı zamanda anne karnında bulunan fetüs ve bebeklerin iskelet gelişimleri, merkezi sinir sistemlerinin gelişimi açısından önemli olan bir mineraldir. Belirttiğimiz gibi tükettiğimiz besinlerdeki iyotun ana kaynağı topraktır. Toprakta bulunan iyot miktarı besinlerde bulunan iyot miktarını etkilemektedir. Toprağın iyot bakımından fakir olması o bölgelerde yaşayan insanlarda iyot eksikliği görülme ihtimalini yükseltmektedir. Buna pek çok hastalığın görülmesine neden olmaktadır.

İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?

Eklem ve kas ağrılarının görülmesi,

Kabızlık sorunu

Soğuğa karşı aşırı duyarlılık

Kuru bir cilt

Boyunda şişlikler

Eklem ve kaslarda sertlik

Kilo alma

Yorgunluk gibi belirtileri görülebilmektedir.

İyot eksikliğinin en önemli belirtilerinden biri boyunda guatrın oluşmasıdır. Boyunda bulunan tiroid bezindeki iyotun azalması ile hormon üretmekte sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunun yanında cilt ve saç hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan iyotun vücutta eksik olması durumunda ciltte kuruluk ve saçlarda dökülmeler yaşanmaktadır. Kadınlarda özellikle adet dönemlerinde aşırı karın ağrılarına neden olmaktadır.

İyot Eksikliğinin Sebep Olduğu Hastalıklar:

Tiroid kanseri

Meme kanseri

Prostat kanseri

Kalpte ritim bozukluğun yaşanması

Yumurtalık kanseri

Saç,tırnak ve cilte görülen renk değişiklikleri

Guatr

Kalp yetmezliği,kalpte genişleme

Uyuşma ve karıncalanmalar

Terleme

İçerisinde İyot Bulunan Besinler :

Patates, Yaban mersini, Soya fasülyesi, Sarımsak, Ispanak, Kabak, Pirinç, Yulaf, Muz, Çilek, Kuru erik, Turp, Maden suyu,Süt ve süt ürünleri, Karaciğer, Kırmızı et, Yumurta, Morina balığı, Ton balığı, Mezgit balığı, Kabuklu deniz ürünleri,

Dünya’da esas iyot kaynağı denizlerdir ve içerisinde en fazla iyot bulunduran deniz ürünü deniz yosunudur. Ancak ülkemizde deniz yosunu çok tüketilmemektedir. Ülkemizde iyot kaynağı olarak iyotla zenginleştirilmiş olan sofra tuzlarıdır.

Sağlıkla kalın..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Web sitemizin ayakta durması için reklam gelirlerini kullanıyoruz.Lütfen reklam engelleyiciyi kapatıp sayfamızı yenileyin.